İZOLE PERFÜZYON UYGULAMALARI
Son 40 yıldır sistemik olarak kanserli hastalarda uygulanan kemoterapinin, ven sistemiyle ilacın verilmesi yerine, arterlerden verilerek kanser ilacının direk hastalıklı organa ulaştırılmasıyla, ilacın etkinliğini artırma yöntemleri geliştirilmiştir.
Kollarda, bacaklarda kanserli bir doku varsa veya bir organda akciğer, karaciğer, karin içi tümör varsa bu organlar sistemik dolaşımdan ayrılıp kalp akciğer makinesine bağlanarak kalp disi dolaşım sağlanarak, kanser ilacının verilme yöntemi izole perfüzyon, regional kemoterapi adlarıyla adlandırılmaktadır.
Bu yöntemle sistemik dolaşıma sıfıra yakın kanser ilacı yoğunluğu sağlandığından vücudun diğer organ ve dokuları etkilenmemekte, sadece kanserli doku etkilenmektedir.
Bacaklardaki kanserli dokulardaki uygulamalara Ekstremite perfüzyonu, karin içindeki uygulamalara Total abdominal perfüzyon denmektedir.
Kanser ilacının etkisini artırmak için verilen serumun sıcak olmasını (hipertermi) sağlayan yöntemlerde uygulanmaktadır.
En iyi etkiyi gösteren deri sıcaklığının 39 derece olmasıyla sağlanır. Verilen serumun sıcaklığı 41-42 derece olursa deri sıcaklığı 39 derece olarak gerçekleşebilir.
Karaciğer tümörlerinde, Yumurtalık(over) tümörlerinde, karina yayılan kalın barsak tümörlerinde, karina yayılan mide tümörlerinde, maling melanom(deride gelisen)tümörlerde,
kol ve bacaklardaki yumuşak doku tümörlerinde, bu yöntemler kanser cerrahisinden sonra uygulanmaktadır.