Yumuşak Doku Kanseri Nedir?
Yumuşak doku kanseri (sarkom), bağ dokularını etkileyen bir kanser türüdür. Bağ dokuları kaslar, cilt altı derin dokular, yağ dokuları, damarlar ve sinir hücrelerini tutan geniş bir yelpazeyi oluşturur. Bu dokular bacak, kol, karın, boyun ve leğen kemiği bölgelerini içine alır. Şişlik, yumru ve kitleler dışardan belli olacak büyüklüğe ulaşmadığı sürece fark edilmesi zor bir kanser türüdür. Yani yumuşak doku kanserini oluşturan tümörler küçükken herhangi bir belirti vermeyebilir. Yumuşak doku kanseri ancak tümörün büyümesiyle ve bu duruma ağrıların da eşlik etmesiyle fark edilir hale gelebilir. Sarkom ileriki safhalarda tümör hücrelerinin büyüyüp çevre dokulara bası yapıp şiddetli ağrılara ve yürüme bozukluğuna varan etkilere sebep olabilir.,
Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri Nelerdir?
En sık karşılaşılan belirtiler:
- Vücudun herhangi bir yerinde ağrılı veya ağrısız yumru oluşumu,
- Kemik ağrısı,
- Çok hafif bir travmada ciddi kemik kırığı,
- Karın ağrısı,
- Kilo kaybıdır.
Sarkomun Nedenleri Nelerdir?
Sarkom türü kanserlerin neden oluştuğu bilinmemektedir. Bununla beraber, DNA’da meydana gelen mutasyonların sarkom gelişiminden sorumlu olduğu düşünülmektedir.
Yumuşak doku kanserinin risk faktörleri ise;
- Kalıtsal sendromlar: Aileden geçen bazı kalıtsal hastalıklar sarkom riskini artırabilir. Bu duruma örnek retinoblastom (gözün tümörü) ve nörofibromatoz tip 1’dir.
- Kanser için yapılan radyoterapi: Radyoterapi yapılan kanser hastalarında daha sonra sarkom gelişebilir.
- Lenfödem: Lenf sistemindeki bir bozukluktan dolayı ilgili bölgede aşırı şişme ile karakterize bir hastalıktır. Lenf ödem hastalarında anjiosarkom gelişebilir.
- Kimyasallar: Bazı endüstriyel kimyasallar ve böcek ilaçları karaciğer kaynaklı sarkom riskini artırabilir.
- Virüsler: İnsan Herpes virüs 8 olarak adlandırılan virüs, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde Kaposi sarkomu adı verilen bir sarkom riskini artırabilir.