Tiroid Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Tiroid kanseri, doğru teşhis ve tedavi uygulandığında, başarı oranı yüksek bir hastalıktır. Tiroid bezinde bulunan hücrelerin kansere evrilmesiyle meydana gelen bir kanser çeşididir. Tiroid kanseri çoğunlukla boyun bölgesinde bir kitle ya da tiroid bezi içerisinde bulunan bir nodül olarak ortaya çıkar.
Nodül; bir bezelye tanesinden bir ceviz büyüklüğünde olabilen, hücrelerin kümeleşerek topluluklar yaratmasıyla oluşan hastalığa verilen isimdir. Soğuk (hormon salgısı olmayan) ve sıcak (hormon salgılayan) olarak ayrılabiliyor.
Tiroid bezi hastalıkları toplumda oldukça sık rastlanan rahatsızlıklar olmalarına karşın tiroid kanserleri görülme sıklığına oranla son derece azdır. Tüm bu hastalıklar kendilerini büyük çoğunlukla tiroid bezinin yaygın ve düzgün şekilde büyümesi, nodül olarak tanımlanan tiroid yumruları olarak gösterilir.
Tiroid nodülünün normal popülasyonda görülme sıklığı %5-10 ‘dur. Elle anlaşılamayan 1-1.5 cm’den daha küçük nodüllerin saptanabildiği ultrasound çalışmaları ile bu oran -46’lara çıkmaktadır. Tiroid kanserli hastaların %70-90 kadarının tiroid nodülü ile başvurmaları önemlerini artıran en önemli belirti olarak gözükmektedir. Buna karşılık tiroid nodüllerinin ancak %5-10 gibi düşük bir kısmında tiroid kanseri saptanır. Büyük çoğunluğu iyi huyludur. Tiroid nodüllerinin büyük bir kısmı herhangi bir şikâyete sebep olmazlar. Genellikle hekim tarafından yapılan rutin muayene sırasında veya tıraş olurken, makyaj yaparken hasta veya yakınları tarafından tesadüfen fark edilirler. Tiroid nodülü belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yaş
- Cins
- Başlangıç ve büyüme hızı
- Radyasyona maruz kalma
- Aile hikayesi
- Ses kısıklığı
- Öksürük
- Yutma güçlüğü sorgulanmalıdır.
Kanser açısından 15 yaş altındakiler ve 60 yaş üzerindekiler risk grubu içerisindedir. Çocuklarda tiroid nodülü çok nadirdir. O nedenle 15 yaş altında tiroid nodülü saptanması tirois kanseri olması açısından çok önemlidir. Tüm tiroid hastalıkları kadınlarda daha sık görülmektedir. Nodüllerin büyüme hızı, yaşlı veya ailede tiroid kanseri olan ya da çocukluk çağında radyasyona maruz kalmış hastalarda şüphe ile karşılanmalıdır. Radyasyona maruz maruz kalma tiroid patolojisi açısından çok önemlidir.