Kanserler, başladıkları hücre veya oluştukları organlara göre sınıflandırılmaktadır. Belirli hücre tiplerinde başlayarak etkisini sürdüren başlıca kanser tipleri şunlardır;
Karsinom: Vücudun iç ve dış yüzeyini örterek organları korumaya yardımcı olan epitel hücrelerden kaynaklanan bir kanser türüdür. Karsinomlar dokuda oluşan tümoral kütlelerdir. Bu grupta en yaygın görülen kanser türlerin arasında prostat kanseri, meme kanseri ve akciğer kanseri yer almaktadır.
Sarkoma: Kemik veya yumuşak dokuda oluşan nadir görülen kanser türüdür. Osteosarkom, liposarkom, leiomyosarkom en yaygın görülen sarkoma formlarındandır.
Lösemi: Kan hücrelerinin düzensiz çoğalmasından kaynaklanan kanser türüdür. Beyaz kan hücreleri ve kemik iliğini etkilemektedir.
Lenfoma ve Miyelom: Bağışıklık sistemi hücrelerinde başlayarak ortaya çıkan kanser türleridir. Lenfoma, lenf bezleri ve lenf kanallarında gelişerek vücudun her yerinde oluşarak ortaya çıkabilmektedir. Miyelom, oluşumu beyaz kan hücresi olan plazma hücreleriyle sağlanır. Kemik iliğinde başlar ve diğer kemiklere yayılır.
Melanom: Cilde rengini veren melanosit hücrelerinde meydana gelen bir kanser çeşididir.
Beyin ve Omurilik Kanserleri: Merkezi sinir sistemini etkileyen bu kanser hücreleri iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilmektedir. Başlangıçta iyi huylu olan bir hücre ilerlemesi durumunda kötü huylu hücreye dönüşebilmektedir.
Kanserin vücutta multifaktöriyel nedenlerle oluşumu göz önünde bulundurulduğunda gerekli korunma yöntemlerine uyulmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir. Gerek kanserin meydana geldiği dokuda gerekse yayılımını sürdüren hasarlı hücrede meydana gelen değişiklikler hastalığın gidişatı hakkında önemli bilgiler vermektedir. Her kanser hücresinin oluşum mekanizması aynı olmadığı gibi vücudumuzda oluşan her şişlik kanserli doku değildir. Bu nedenle doğru teşhis ve tedavi yönteminin belirlenmesi çok önemlidir.